top of page

Fodervärd

Är du intresserad av att bli fodervärd?

Att vara fodervärd är ett stort ansvar och ska tänkas igenom ordentligt innan man hör av sig till oss om detta.

Det första du behöver tänka på är om det är en hona eller en hane som du är intresserad av att vara fodervärd till.

Jag vill att miljön och harmonin i hemmet ska passa både katt och människa, så vill kunna hålla en god kontakt med mina fodervärdar och känna att det är mig man vänder sig till först vid frågor. 


Det finns olika typer av fodervärd, helfoder/halvfoder. Detta är baserat på antalet kullar som man vill kunna få ut av katten bland annat. Helfoder innebär fler kullar, men att fodervärden får katten kostnadsfritt mot detta. Delfoder är färre kullar och innebär då  även att fodervärden betalar halva katten.

Efter fullföljt foderavtal går katten över helt till fodervärden och kommer att kastreras i samband med detta.

Hankatt

Jag vill att alla parningar sker hos mig, då det för mig är viktigt att hanen inte associerar sitt hem till avel på något sätt. Men att ta in en hane på foder kan även innebära att eventuellt hålla en strilande hane under en tid. Då jag är mån om att hanen inte ska relatera hemmet till avel, så hoppas jag att detta inte ska behöva ske. Är det så att en hane på foder börjar strila så får vi komma överens om bästa lösningen tillsammans, men man ska fortfarande vara medveten om att det kan ske.

Honkatt

Honan kommer att ha sina kullar hos fodervärden och fodervärden behöver därmed vara beredd på att det är en del arbete kring uppfostran samt hanteringen av kattungarna. Jag kommer alltid att finnas tillgänglig vid frågor eller behov av hjälp på något sätt.

Vad önskar av mina fodervärdar

  • Du behöver bo i Stockholmsområdet

  • Ingen allergi i familjen

  • Inga andra fertila katter i hemmet

  • Katten får INTE gå lös ute

  • Fodervärden följer med katten till veterinär för eventuella hälsotester. Detta för att katten då ni är kattens dagliga trygghet och kommer ge katten ett bättre lugn under undersökningarna.

  • Det är meriterande om du själv är intresserad av uppfödning, men kanske vill prova på innan du startar eget, eller kanske inte vill/kan starta eget.

  • Vi måste kunna komma överens och lita på varandra då detta är ett samarbete som handlar om en/flera individers bästa.

  • Jag kommer vilja ha mycket kontakt och möjlighet till en del besök, då katten fortfarande tillhör mitt katteri :)

IMG_20230505_175241_510_edited.jpg
bottom of page