top of page
20231119-41-Redigera_edited.jpg

Egyptisk Mau / Egyptian Mau

Lite om denna fantastiska ras

Kort Historia

Det finns många olika historier hur dagens Egyptiska Mau kom till. En av de saker däremot som är återkommande är att de troligen avgudades redan i forna egypten för cirka 3500 år sedan av faraoerna. Det finns avbildningar som efter liknar Egyptiska Mau och de markerade eyelinern som katterna har runt ögonen, kan vara något som människorna försökte efterlikna. det har även hittats mumifierade katter med samma typ av mönster på den kvarvarande pälsen som dagens Mau.

En katt var högt värderad i forna Egypten, de mumifierades tillsammans med sina ägare och möss, för att ha mat med sig i efterliver. När en katt dog, så rakade ägaren av sig sina ögonbryn för att visa att de var i sorg. Att de var högt värderade syns tydligt i flertalet avbildningar.

Kroppsform & Ögon

Kroppsform
Maun är en medelstor och graciös katt men är samtidigt muskulös med starka långa bakben som får det att se ut som katten går på tå. Detta tillsammans med extra hud mellan magen och bakbenen gör att de kan komma upp i den högsta hastigheten uppmätt bland alla huskatter. De ha medelstora öron som är breda vid basen och ett trekantigt huvud som går ut i mjuka linjer.

Ögon
Stora mandelformade med en vacker krusbärsgrön färg.

Päls & Täckning

Denna ras finns i 3 vackra färger: 
Silver, Smoke och Brons

Päls och täckning
Pälsen är tät och glansig och täckt av slumpvis strödda prickar i varierande form och storlek och gärna halsbandsliknande ränder på bröstet. Det är önskvärt med ett ”M” i pannan som övergår i ränder över hjässan och nacken.

 

Vård & Hälsa

Mat
Maus är riktigt matglada och vill mer än gärna smaka en bit av de du har på tallriken. Tänk på att en katt lätt ökar i vikt så ge dem näringsrik mat och försök att inte ge dem för mycket smakprover på annat.

Hälsa
Förväntad livslängd hos Egyptisk Mau är 9-13 år.
Det är en relativt frisk ras utan några rasspecifika åkommor och de har där med inget hälsoprogram de behöver följa. Mina katter DNA testas där emot för att utesluta avel på eventuella genetiska sjukdomar.

Pälsvård
Även om rasen har kort och lättskött päls, så hjälper regelbunden borstning eller kamning till att ta bort överflödig päls och du skapar ett starkare band till din katt. Vid fällperioder kan en nylonstrumpa på handen vara bra att borsta av dem med.

I Hemmet

Personlighet
Egyptisk Mau är en nyfiken och lekfull ras. De är mycket intelligenta och går där med att träna. De älskar att jaga och fäster sig gärna vid sina favoritleksaker. En Mau tyr sig gärna vid en person och ser den där med som sin människa. De är extremt tillgivna och tycker om att gosa med sina ägare. Då en Mau trivs med att ha koll på sin omgivning och se över vad som sker, så kan man inte mer än vänta sig att de gärna också talar om när något inte görs korrekt eller de fått för lite uppmärksamhet eller har andra åsikter om saker. De är väldigt vokaliska och delat gärna aktivt i konversationer med sina kvittrande och kärleksfulla ljud. De kommunicerar även med snärtande svansrörelser, som likt andra katter, inte behöver vara en markering utan svarare ett täcken på positivitet och uppskattning.

Man får aldrig glömma att en Egyptisk Mau är en aktiv ras. De behöver mycket lek och motion så det skadar aldrig att vara förberedd på att ha leksaker till hands, men också att det mesta i hemmet kan bli utmärkta leksaker. Maun är den snabbaste tamkatten och kan med hjälp av extra hud, som de har mellan bakbenen och magen, sträcka ut benen på ett helt annat sätt och där med få upp en betydlig högre hastighet.

Sällskaplighet
Egyptisk Mau är en barnvänlig kattras, som fungerar bra med barn då de trivs med det aktiva och lekfulla i vardagen.

Lite Roligt Om Rasen

Fun fact
Egyptisk mau är den enda naturligt spottade tamkatten. En Mau har från början blåa ögon som kattunge, som blir grönare med tiden.

Låter det som en kattras för dig? Tveka inte att höra av dig. Vi svarar mer än gärna på frågor och funderingar som ni kan tänkas ha.

bottom of page